Sari la conținut

6 idei pentru incurajarea copiilor sa citeasca

Odata ce copiii incep sa citeasca si sa scrie li se deschide o lume cu totul noua. Semnele afisate de-a lungul drumului, titlurile din reviste, denumirile de la supermarket toate devin surse de informatii.

“A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.”  

George R.R. Martin, A Dance with Dragons

Desi exista multe modalitati „academice” de incurajare a lecturii si scrierii, in etapa de inceput, cand ne poticnim la cititul cuvintele noi si nu stim exact cum se scrie un cuvant, exista multe moduri simple si distractive pentru copii astfel incat, prin joc, sa indrageasca lectura.

  1. carti postale ilustrate: Incurajati copilul sa deseneze o imagine si apoi sa scrie câteva propozitii simple sau cuvinte pentru a descrie desenul. Poate fi un mod distractiv pentru copii de a impartasi interesele lor cu prietenii.
  2. lista de cumparaturi: Copiilor mici le place sa „investigheze” lucruri, asa ca le puteti da sarcina de a investiga in frigider, dulap si camara si de a scrie o lista de cumparaturi bazata pe ceea ce au observat in ancheta lor. Aceasta este, de asemenea, o activitate independenta pentru ca cei mici pot citi si copia nume de produse de pe etichete.
  3. lista de dorinte: Incurajati copiii sa realizeze o lista – pe care sa o actualizeze continuu – a lucrurilor pe care si le doresc si sa o scrie intr-un caiet mic. Aceasta lista poate include jucariile pe care doresc sa leaiba, excursiile pe care doresc sa le realizeze, activitatile pe care doresc sa le faca si asa mai departe …
  4. adauga o linie: Crearea de povesti impreuna cu copiii poate fi foarte distractiva. Intr-un joc de „adauga o linie”, pe rand fiecare persoana poate adauga o propozitie la poveste, insa fiecare dintre participantii la joc poate citi doar propozitia scrisa inaintea lui. Acest joc poate fi foarte distractiv daca este jucat in familie!
  5. carnetelul cu mesaje: Cumparati un bloc notes dragut mic unde copiii si dvs. puteti lasa diverse mesaje membrilor familiei. Alternativ, puteti achizitiona o tabla alba pentru bucataria dvs. pe care copiii sa va poata lasa mesaje sau sa poate citi mesajele pe care le lasati inainte de a pleca la birou. Astfel, le puteti lasa si diferite sarcini astfel incat sa ii responsabilizati (evident in functie de varsta).
  6. agenda secreta: Dati-i copilului o agenda si spuneti-i ca este a lui, si numai a lui. Poate scrie in ea tot ce vrea, poate sa deseneze, sa scrie povesti etc … Aceasta este la fel ca un jurnal, cu exceptia ca majoritatea copiilor adora pur si simplu ideea de a avea ceva care este „secret”.

 

Etichete: