5 idei pentru dezvoltarea creativitatii copiilor

In opinia multor persoane, creativitatea este un talent cu care copilul se naste. In realitate, asa cum nu toti copiii sunt la fel de inteligenti, similar, nu sunt la fel de creativi. Creativitatea este o abilitate care se dezvolta in timp, iar parintii au un rol estential in indrumarea copiilor.

Creativity is inventing, experimenting, growing, taking risks, breaking rules, making mistakes and having fun.Mary Lou Cook

Gandirea creativa implica imaginație, comunicare, dexteritate, dezvoltarea modului de prezentare / interpretare / rezolvare a unei probleme.

5 idei pentru dezvoltarea creativitatii copiilor:

  • Reducand timpul pe care un copil il petrece in fata televizorului, la calculator, tableta, console cu jocuri etc. parintii pot face loc in programul acestuia pentru activitati creative sau pentru citit.
  • Incurajati copilul sa citeasca de placere si sa inteleaga importanta lecturii in dezvoltarea personala. Cunoscandu-i pasiunile il puteti indruma catre autori sau carti care sa il captiveze si, astfel, sa citeasca de placere.
  • Oferiti copiilor posibilitatea sa-si dezvolte gandirea divergeta. Alegeti un subiect. Provocati-i la discutii in contradictoriu si cereti argumente prin care sa isi sustina afirmatiile.
  • Propuneti-i o problema (poate sa fie o problema de logica, o situatie data, un text care trebuie continuat, o problema de matematica etc.). Incurajati-l sa gaseasca o rezolvare sau o solutie. Dupa ce a rezolvat problema, cereti copilului sa identifice un mod nou de rezolvare, o alta varianta.
  • Nu recompensati copilul pentru activitatile creative – stimulentele interfereaza cu procesul creativ, reducand calitatea raspunsurilor si flexibilitatea gandirii.

[blockquote author=”” link=”” target=”_blank”]Logic will take you from A to B. Imagination will take you everywhere. Albert Einstein[/blockquote]

Creativitatea este un element esential in lumea contemporana si o componenta cheie a fericirii. Nu se limiteaza doar la muzica sau arta, ci este importanta in stiinta, matematica, inteligenta emotionala. Oamenii creativi sunt mult mai flexibili in rezolvarea problemelor, se adapteaza rapid la progresele tehnologice si profita mult mai usor de oportunitati.

Etichete: